Kerstochtend - Katerverhalen

29 – Kerstochtend

Kerstochtend, nou ja, kerstmiddag eigenlijk. Het is niet de kater die me tot 13.00 uur in bed heeft gehouden. Al is alle wijn en whisky van het kerstdiner van gister het er duidelijk mee eens. Het vooruitzicht van kerst met mijn oom en tante was het voornaamste motief. Ik heb niet de illusie onder het kerstdiner uit te kunnen komen, maar hoe minder tijd ik in die hel door kan brengen, hoe beter. Helaas ben ik inmiddels al een uur onderweg naar die hel. Nou ja, Helmond om precies te zijn.

Los van het al erg onaantrekkelijke vooruitzicht van een avond totale ongemakkelijkheid bij mijn familie, heb ik het ook niet zo op Helmond. Ik heb er ooit 7 maanden gewoond en gewerkt. Het was zo’n fase van mijn leven die niet de moeite waard was te registreren. Ik heb dan ook maar drie concrete herinneringen uit die 7 maanden. De eerste herinnering is dat ik mezelf een keer heb opgesloten in het magazijn om tijdens werktijd te slapen. De tweede is het achterste van een Eindhovense die ik mee naar huis had genomen. Geen idee meer hoe ze heet of hoe ze er verder uitzag, maar die kont! Haar achterwerk was een grof maanlandschap vol kraters en puisten waarvan er meerdere op springen stonden. Een landschap dat je zou verwachten op de hammen van Beëlzebub, maar niet op de derrière van een Eindhovense. De derde en laatste herinnering is simpel: Helmond is kut!

Met die gedachte in mijn achterhoofd had ik de cruisecontrol al een paar keer een kilometer omlaag geduwd en al een keer onnodig getankt. Dat ik zo langer naar kerstliedjes op de radio moet luisteren, neem ik met genoegen voor lief. Ik was aanvankelijk zelfs optimistisch toen ik hoorde dat Skyradio de top 101 kersthits ging draaien. Dat betekent tenslotte een keer wat anders dan alleen maar WHAM en Mariah Carey. Na drie nummers ben ik er helaas al achter dat het allemaal rendierdiarree is en begrijp ik waarom ze normaal altijd de vijf kerstnummers draaien die je altijd hoort.

Los van de eindeloze ongemakkelijkheid en tergende saaiheid is er ook weinig verzachtends in het verschiet. Zelfs geen lekker eten, want we gaan gourmetten. Een of andere luiwammes die niet kan koken heeft ooit bedacht dat het ‘gezellig’ is als iedereen zelf zijn eigen eten bakt in te kleine klotepannetjes. Maar dat is niet het ergste, ooh nee, het zijn namelijk principiële geheelonthouders. Van die mensen die zeggen “ik heb geen alcohol nodig om het leuk te hebben”. Met zo’n gespannen en duidelijk gemaakte grijns die verraad dat ze geen idee hebben wat plezier überhaupt is.

Vorig jaar hadden ze nog wel sociaal een poging gewaagd bier voor me te halen. Goed bedoeld natuurlijk, maar ze hadden geen idee wat ze deden dus waren met radler aan komen zetten, RADLER! Als ik na een dag zonder water door de Sahara te trekken een radler aangeboden krijg, zou ik nog overwegen te bedanken en mijn eigen pis te drinken. Volledig terecht ook dat ze het in de reclame associëren met mannen op racefietsen, want zie jij wel eens iemand op een racefiets die geen eikel is? Niets ten nadele van de echte wielrenners natuurlijk. Dat is een geweldige, gevaarlijk en heroïsche sport. Ik heb het over die eikels die in de randstad op hun te dure fiets in hun belachelijke outfit een stukje gaan toeren. Die zichzelf met 25 kilometer per uur al te goed vinden voor het fietspad en midden op de weg rijden en, als ik de reclame moet geloven, blijkbaar radler drinken. Radler, kom op zeg. Toen ik mijn lompe lichaam op een racefiets hees en hortend en stotend de Pyreneeën over reed dronk ik geen radler. Boven aangekomen bestelde ik gewoon bier voor de dorst en daarna nog een brandy om wat losser te zijn in de afdaling. Ik weet ook vrij zeker dat de radlereikel de reïncarnatie van de bucklerlul is.

Ik vrees alleen dat ik na het radlerincident zo vaak gezegd heb dat ze niet zoveel moeite hoefden te doen, dat ze dit jaar die moeite ook niet zullen nemen. Het vooruitzicht dat ik morgen geen kater heb is ook al geen troost, want dat betekent dat ik me alles ook zal kunnen herinneren. Verdomme, waarom verkopen ze in Nederland geen drank meer bij tankstations?