Psychologische oorlogsvoering - Katerverhalen

21 – Psychologische oorlogsvoering

Bob is een lieve kat. Natuurlijk heeft hij ook zijn eigenaardigheden, en is het feit dat hij net als de meeste katten een narcistisch satanist is niet altijd even makkelijk. Ook is het wel een beetje een valse nicht, zo ging hij vaak pas op schoot zitten als mijn ex ook thuis was en ging haar dan vanaf mijn schoot aanstaren, duidelijk makend dat ik van hem ben. Strategisch tussen ons in zitten of liggen, hoorde daar natuurlijk ook bij.

Maar hij gaf ook veel liefde, kopjes natuurlijk en soms waste en stileerde hij ook mijn haar. Het was dan wel weer de vraag of dat lief was of omdat hij vond dat ik er belachelijk uitzag en vies was. Hij gaf zo nu en dan zelfs cadeautjes. Bijvoorbeeld in de vorm van een dode muis in mijn laars, die ik natuurlijk pas vond als ik mijn voet er in stak. Nee, hoe meer ik erover nadenk, Bob is eigenlijk gewoon een hufter. Maar wel mijn hufter.

Sinds hij naar mijn ex gegaan is, zijn Bob en ik niet bepaald vier poten op een buik. Het is niet dat hij het slecht heeft bij mijn ex, integendeel. Maar dat ik hem daar met de auto naar toe heb gebracht, heeft hij me nooit vergeven. Want Bob heeft een hekel aan autorijden. Dat ik hem nu weer heb opgehaald met de auto, omdat hij een paar dagen komt logeren maakt het allemaal niet veel beter.

Mijn ex, laten we haar voor het gemak even Eucalypta noemen, is een paar dagen naar New York en heeft gevraagd of ik dagelijkse updates wil sturen.

Dus:
Dag 1
11:54 Een half uur na aankomst en het is duidelijk: de psychologische oorlogsvoering is begonnen. Bob begint met een klassieke aanpak, namelijk doen alsof ik niet besta.

14:15 Bob gaat op anderhalve meter afstand met zijn rug naar mij toe zitten om het negeren te benadrukken.

14:29 Bob kijkt met een schuin oog om, waarschijnlijk om te kijken of ik al twijfel aan mijn eigen bestaan.

18:03 In een verzoeningspoging heb ik Bob zijn favoriete eten gehaald. Maar Bob kijkt op afstand met afkeer naar zijn etensbakje, alsof ik er in gepoept heb, en loopt zonder te eten weg.

Dag 2
14:33 Ik zit tv te kijken en Bob zit onder de eettafel naar me te kijken.

14:45 Bob kijkt nog steeds onafgebroken en zonder met zijn ogen te knipperen naar mij.

15:23 Na mijn bezoek aan de wc zit Bob er niet meer.

15:27 Bob is blijkbaar naar de bovenste plank van de boekenkast verhuisd en staart vanaf daar naar me.

15:50 Bob wint, ik voel me ongemakkelijk en ga boodschappen doen.

Dag 3
20:23 De vrede lijkt teruggekeerd. De hele dag heeft Bob zich koest gehouden. Hij is veelal aan het slapen en als hij wakker is, is hij vooral met reguliere kattendingen bezig.

02:14 ’s Nachts. Bob is hard aan het miauwen in de gang. Bij aankomst staart hij naar het plafond waar niets te zien is.

03:53 Bob is weer luidkeels aan het schreeuwen in de gang en staart naar dezelfde plek.

05:03 Bob is weer aan het schreeuwen en naar de plek aan het kijken. Zodra ik ook naar het plafond kijk, loopt hij nonchalant weg.

Dag 4
11:12 Bob heeft ‘per ongeluk’ veel kattengrit uit de kattenbak gegooid.

15:02 Na Bob een poosje niet gezien te hebben, rent hij opeens vlak voor mijn voeten langs in een schijnaanval.

16:41 Ik zit aan tafel op mijn laptop te werken. Bob gaat achter mijn laptop zitten en kijkt me strak aan.

Dag 5
3:15 Ik kom thuis en roep enthousiast: “Bobbyyyyy!”. Wellicht ben ik dronken. Geen enthousiast onthaal met veel gemiauw en kopjes net als vroeger, niet eens een blik. Hij kijkt uit het raam terwijl hij demonstratief met zijn rug naar mij toe zit en met zijn staart zwiept.

06:45 Ik heb een enorme kater, dus dit lijkt Bob het beste moment om toenadering te zoeken. Door op mijn hoofd te meppen en hard te miauwen wel te verstaan.

10:15 Dat ik hem de slaapkamer heb uitgewerkt, heeft hij niet gewaardeerd:  Bob heeft demonstratief op de vloer voor de schone kattenbak gepoept.

16:00 De vrede lijkt teruggekeerd. Bob klimt op schoot alsof hij nooit is weggeweest.

20:23 Na vier uur vrede is het helaas tijd om Bob terug te brengen. In de auto natuurlijk.