Special - Koken met Boris: Bœuf Bourguignon - Katerverhalen

32 – Koken met Boris: Bœuf Bourguignon

Deze week een special, of eigenlijk een dubbel. Want morgen komt er een verhaal over mijn date maar vandaag al een een culinair artikel over het eten wat ik voor haar bereid heb. Om precies te zijn het klassieke Franse gerecht bœuf bourguignon.

Een ideaal gerecht voor als je thuis een date moet entertainen. In de eerste plaats natuurlijk omdat het simpelweg een heerlijk gerecht is. Het is ook nog eens vrij makkelijk te maken maar levert je wel veel credits op. Want het mooie van een stoofgerecht als dit is dat het zegt “ik heb uren met liefde, aandacht en de grootst mogelijke zorgvuldigheid dit gerecht voor jou bereid.” Terwijl je eigenlijk gewoon de pan op het vuur hebt gezet en de rest van de wijn hebt opgedronken terwijl je twee films hebt gekeken zonder naar het eten om te kijken. Vergeet niet tegen je date te zeggen dat het 4 uur heeft gestoofd tot perfectie. Beter nog, maak er 5 uur van, weet zij veel. Maar bœuf bourguignon is vooral ook eten met een goed excuus om ruimschoots wijn te drinken, zowel tijdens het eten als tijdens het bereiden. Laten we wel wezen, wijn maakt de ongemakkelijkheid van een date een stuk draaglijker voor beide partijen.

In mijn geval is het ook nog een gerecht met een verhaal, want ik heb het vroeger tijdens mijn tijd in Frankrijk leren maken. Ik heb het geleerd van een oud Frans vrouwtje in een bloemetjesjurk, dus dan weet je dat het goed is. Maar laten we beginnen met koken. Dit is trouwens het beste om de dag van te voren te doen want daar wordt het gerecht een stuk lekkerder van.

Ingrediënten
600 gram sucadelappen of runderriblappen
100 gram ontbijtspekblokjes
1 ui
1 eetlepel bloem
Een paar takjes tijm
Een paar takjes peterselie
2 laurierblaadjes
1 knoflookteen
1 runderbouillon blokje
100 gram champignons
1 fles stevige rode wijn
Een stevige klont roomboter om in te bakken
150ml water

Wellicht denk je “goh geen wortel, dat is ongebruikelijk voor bœuf bourguignon”, nee inderdaad geen fucking wortel. Mocht je perse iets met een wortel willen dan steek je die maar in je hol maar hij komt niet in mijn bœuf bourguignon! Wortel verpest voor mij namelijk de zachte textuur van de bœuf.

Nu we ons over de missende wortel heen hebben gezet begin we met het openen van de wijn en laten deze even ademen. Maak niet de fout om goedkope flut wijn te kopen omdat je er mee gaat koken. Dus geen Mooi Kaap maar wat degelijks en al helemaal geen zoete rode wijn, je bent toch verdomme geen Duitser? Koop wat lekkers met een volle smaak, ik neem zelf altijd een goede stevige Shiraz of Cabernet Sauvignon. Ik vind altijd wel dat je een beetje gevoel bij je ingrediënten moet krijgen. Dus als de wijn een minuut of 5 geademd heeft kan je een glas inschenken en beginnen te drinken.

Neem een stoofpan en zet deze met een klontje roomboter op het vuur. Bak hierin vervolgens de ontbijtspek. Snij de ui grof en fruit deze mee in de pan tot ze lichtbruin zijn en haal het ontbijtspek en ui vervolgens uit de pan.

Snijd de sukadelappen in blokjes, doe weer wat boter in de pan en braad het vlees aan. Bestrooi met wat zout en peper en de eetlepel bloem. Roer door en laat dit even gaar worden. Voeg vervolgens het ontbijtspek met de ui toe aan de pan en roer door. Voeg vervolgens ook de fijngesneden tijm en peterselie toe samen met laurierbladen en de fijn geperste knoflookteen. Vergeet niet af en toe je glas wijn bij te vullen.

Verkruimel vervolgens het bouillonblokje in de pan en voeg 150ml water toe. Giet er vervolgens wijn bij tot al het vlees volledig in het vocht staat. Hier is meestal zo een halve fles voor nodig.

Nu kan de deksel op de pan en moet het geheel 3 a 4 uur op heel laag vuur gaar stoven. Ondertussen kan je de rest van de wijn opdrinken terwijl je films kijkt.

Je bent nu bijna klaar maar moet toch nog een keer terug naar de keuken met je licht aangeschoten hoofd. Was de champignons en droog ze vervolgens goed. Snij ze grof en bak ze met wat boter in een koekenpan in 2 minuten gaar. Voeg het toe aan het vlees in de stoofpan en laat het nog 20 minuten doorstoven en dan is je bœuf bourguignon klaar.

Serveertips:
Bij een ‘wijn gerecht’ hoort natuurlijk ook een goed glas wijn en het is natuurlijk het mooiste als dat dezelfde wijn is als die je voor de bereiding gebruikt hebt. Veel mensen eten bœuf bourguignon met gekookte aardappelen. Dit is inderdaad een prima combinatie maar traditioneel hoor je het eigenlijk met stokbrood te eten. Daar kan je ook goed de laatste saus mee opvegen dus ik zou gewoon voor stokbrood gaan. Verder zijn sperziebonen bij uitstek de groente om de maaltijd compleet te maken. Bon appétit!