Review: De Engelbewaarder - Katerverhalen

Review: De Engelbewaarder

Kloveniersburgwal 59HS, 1011 JZ Amsterdam

Het is een loze maandagavond en dus horeca weekend. Ik werk vandaag niet en heb besloten om helemaal niets met mijn vrije dag te doen. Tenminste, niets overdag. ’s Avonds is het sociaal geaccepteerd om in de kroeg te zitten, dus die kans laat ik me niet voorbij gaan. Het is immers maar één keer per dag avond.

Moest wel eerst een sociale verplichting afhandelen, ik ben net bij vrienden op kraamvisite geweest om een mooie baby te bewonderen. Het is inderdaad een prima baby, alles zit erop; soms lacht het, soms huilt het en meestal slaapt het. Na even met de ouders gepraat te hebben besluit ik mijn vertrek aan te kondigen. Het is pas rond half 12, maar zowel pappa als mama lijken opgelucht kennis te nemen van het feit dat ik niet nog uren blijf hangen. Opgelucht nemen ze afscheid van mij, waarna ze ongetwijfeld direct het bed in duiken om een goed potjes te…slapen. Erg vermoeiend lijkt me, zo’n kleine.

Terwijl ik voor het huis mijn fiets van het slot sta te halen bedenk ik met een verhaal dat Boris mij laatst vertelde. Hij was hier in de buurt in een kroeg beland met een date, maar deze was zo ongelofelijk saai dat hij maar is gaan pinballen. Ik ken de kroeg redelijk goed maar kon me niet herinneren dat hier een flipperkast stond. Ik besluit op ontdekking te gaan!

Decor:
Het is een koude avond en bij binnenkomst word ik overvallen door een rokerige lucht. Sommige mensen zouden rookworst zeggen, of paling of zoiets. Ik zou het meer beschrijven als Glenfiddich of Caol Ila. Ik krijg in het halletje, nog voor dat ik überhaupt echt binnen ben, zin in een open haard en een goed glas whisky. Ik trek de tweede deur open en door het decor waan ik me in België. Brugge, Gent of Oostende; zo’n lekkere Belgische kroeg. Jammer vind ik dat er ongelofelijk veel posters hangen. Poster van feesten die allang zijn geweest, evenementen die nooit zijn door gegaan en reclameposters. Jammer vind ik, meer van dat mooie Belgische decor had ik niet afgeslagen.

Wanneer ik eenmaal aan de bar zit valt me op dat de glazen planken achter de bar heel erg stoffig zijn. Zelfs de planken waar het sterk op staat zijn erg stoffig, terwijl je hier met een stofdoek makkelijk bij kunt. Slechts op de plekken waar flessen horen te staan zie ik kleine, stofvrije cirkeltjes. De taartenvitrine ziet er ook niet smakelijk uit, al komt dit grotendeels door de matte waas die op het glas genesteld zit, iets wat met een beetje torkrol en glassex zo op te lossen is!

Het Decor krijg van mij 3 bierpullen. De eerste indruk is heel positief met pluspunten voor de lekkere rokerige geur. Jammer van de vele posters en de opvallende stoflagen recht in het zicht van de gast.

Barpersoneel
Zodra ik de deur naar “de zaal” opentrek kijk ik in het vriendelijke gezicht van een mooie bardame. Ze is jong, maar niet hinderlijk jong. Ze staat zelfverzekerd achter haar bar en ik vind haar meteen leuk. Ze staat vrolijk mee te zingen met een groepje gasten; het is precies 12 uur en kennelijk is er iemand jarig. Ondanks dat ze met haar volle aandacht bij het jarige groepje lijkt te zijn, laat ze mij middels een knikje en een knipoog weten dat ze me gezien heeft. Ik neem plaats aan de bar en wacht rustig tot ze is uitgezongen.

Een minuut of twee later is het liedje af en komt de jonge dame mijn kant op. Ik heb de kaart niet bekeken, noch de moeite genomen om naar de twintig tapruiters te kijken; Rodenbach. Ik wil Rodenbach. Helaas vergeet ik erbij te vermelden dat ik de Grand Cru wil, niet de normale. De Grand Cru is een stuk uitgesprokener dan de normale en daardoor, vind ik, lekkerder. Ik krijg een normale voorgezet, precies zoals ik besteld had. Een fractie van een seconde komt het in me op om te zeggen dat ik eigenlijk de grand cru wilde, maar ik laat dat idee meteen varen. Mijn fout, ik heb verkeerd besteld, niet haar probleem. Deze snel opzuipen, dan ECHT lekker bier drinken.

De bardame krijgt van mij 4 bierpullen.

Drankkaart:
Het is 00:00 wanneer ik binnenkom en ik zie nergens meer een drankkaart liggen. Is op zich niet erg, er zijn 20 bieren op tap en ik neem aan dat er minstens nog 20 op fles te krijgen zijn. Waarschijnlijk veel en veel meer. Nadat de lieve bar dame een Rodenbach voor mij heeft ingeschonken bekijk ik een voor een de tapruiters, alle twintig stuks. Ik kom tot de sombere ontdekking dat ik alle twintig ken. Eigenlijk zijn het er maar achttien, twee worden opgenomen door Estaminet, het huispils. Kudo’s voor dit huispils trouwens, fijn om eens iets anders dan Freddie (Heineken, Amstel, Brand), Jupiler, de Hertog of Grolsch van de tap te zien.

Foto: De Engelbewaarder - Katerverhalen
De Engelbewaarder – Katerverhalen

Ook valt me op dat er van veel brouwerijen twee of drie bieren op tap zijn. Zoals drie verschillende Palms (waarvan de ongefilterd een aanrader is!) drie van Steenbrugge en tevens drie van Rodenbach. Voor dat laatste moet ik nogmaals mijn petje afnemen, ik ken weinig zaken die ook maar één bier van rodenback op tap hebben, laat staan drie!

Wanneer ik achter de bar naar het sterk assortiment kijk (op die stoffige planken!) valt me op dat deze niet bijster goed is. Er zijn drie jenevertjes van Zuidam (jong, oud, zeer oud) en daar houdt het plezier wel op. Voor de rest de standaard whisky’s zoals Johny en Jack, Gordon’s gin is de enige gin en als klapper op de vuurpijl… Sauza tequila. Als je ergens niet meer mee kan aankomen in de Amsterdamse horeca anno 2017 is het wel Sauza tequila. Dat kost een bierpul.

De drankkaart krijgt drie bierpullen. Hadden er 4 kunnen zijn, maar ik moet streng zijn. Sauza tequila is -1 bierpul.

Sfeer:
Vanaf het moment dat ik binnen kom is de sfeer al prima. Ik word vriendelijk toe geknipoogd door de bardame en een stel aan de bar kijkt bij binnenkomst vriendelijk mijn kant op. Er zijn zingende verjaardagsvierders en verder een paar groepjes vrienden die vrolijk borrelen, lachen en discussiëren. De sfeer zit wel goed hier. Terwijl ik plaats neem aan de bar valt het me op dat het stel naast me op date is, waarschijnlijk de eerste. Ik bestel een Zuidam oude jenever voor ze. De dame weet niet wat Jenever is; ze komt uit de VS. De man kan het ook niet helemaal uitleggen; een Engelsman die al een tijdje in Nederland woont, maar nooit echt kennis heeft genomen van Jenever. Ik leg hen kort uit wat het is, want ik wil de date niet verder verstoren. Ze bedanken me voor de uitleg en nippen vrolijk van het drankje. Een uur later, bij vertrek, vraagt de beste man waar hij zo’n flesje kan halen; ze hebben afgesproken op de volgende date bij haar thuis te gaan koken en hij wil graag zo’n fles mee. Top.

Verder is de sfeer gewoon goed. Dit is zo’n kroeg waar je de hele avond lekker kan keutellen met je vrienden en dat gebeurt dan ook. Ondanks dat het maandagavond is, is het toch gezellig. Het is niet druk, maar zeker niet zo rustig als het merendeel van de Amsterdamse horeca op dit moment is. Ik neem achter de groepje feestvierders een flipperkast waar, met warempel een eenzame man aan de knoppen. Ik kijk de zaak snel rond, maar zie nergens een dame zitten. Deze man is dus niet op oersaaie date, maar wilde gewoon flipperen.

De sfeer krijgt van mij 5 bierpullen, ik kan er simpelweg niets op aanmerken. En dat wil ik ook helemaal niet.

Totaaloordeel:
16 bierpullen is geen slechte score. Niet voor een vrijdag avond, ook niet als beoordeling voor een kroeg. Wel jammer dat het er meer hadden kunnen zijn; simpelweg door even een doekje over die stoffige planken te halen en geen Sauza Tequilla te verkopen. Maar goed, al met al is dit gewoon een oergezellige tent waar je ongelofelijk lekker kunt zitten borrelen. Het is een Belgisch aanvoelend café met een hoog huiskamer gehalte. Dat het hier en daar een beetje stoffig is hoort daar eigenlijk gewoon bij, maar toch stoor ik me eraan.

Mocht je een keer in de buurt zijn, zéker even naar binnen lopen voor een biertje of twee. En natuurlijk die flipperkast waar Boris zijn hele avond mee heeft doorgebracht.

Decor: biertjebiertjebiertje
Barpersoneel: biertjebiertjebiertjebiertje
Drankkaart: biertjebiertjebiertjebiertje
Sfeer: biertjebiertjebiertjebiertjebiertje
Totaaloordeel: biertjex16